Valkoiset putket korvanneet heinäseipäät

Kuva: Pirjo Kamppila, ESS 7.7.1998

7.7.1998 Etelä-Suomen Sanomissa julkaistussa artikkelissa “Valkoiset putket korvanneet heinäseipäät” jossa Osmo kertoo kokemuksiaan tuubikäärintään liittyen. Tuohon aikaan yksittäisiin paaleihin kääritty säilörehu oli vielä valtavirtaa, eikä tuubiin käärityt paalit ollut yleinen käytäntö.

Artikkelissa kuvaillaan kyseistä vuotta kiireisenä sillä kiireet alkoivat jo ennen toukotöitä, sillä alkukeväästä aloitettiin kuivurin laajennus. Muutoin artikkelissa kuvaillut sesongin työt eivät ole juurikaan muuttuneet nykyhetkeen, kuten lannanlevitykset, kylvötyöt ja laidunaitauksen teko.

Artikkelin pääteemana toimii uuden sukupolven koneet joista esimerkkinä artikkelissa käytetään tuubikäärintä. Kirjoitushetkellä 1998 toimittajan mukaan yksittäin käärivät paalikäärimet olivat jo tuttu näky pelloilla ja valkoisena loistavat yksittäiset paalut oli yleinen näky lähes joka kylällä. Uusimpana menetelmänä oli kääriä paalit tuubiin.

Tuubikäärintä vaikuttaa pelottavankin automaattiselta.
— ESS 7.7.1998

Osmo oli ennättänyt käyttämään tuubikäärintä jo kaksi vuotta ja nopeasti todennut sen nopeuttavan käärintää moninkertaisesti. Mielenkiintoista on huomata, kuinka artikkelin kirjoittaja toteaa tuubikäärinnän vaikuttavan pelottavankin automaattiselta. Nykyään kun tarkastellaan maatalouden automaatiota niin havaitaan esimerkiksi automaattiohjauksen olevan yhä yleisemmin olevan käytössä maatiloilla! Osmo nosti artikkelissa esiin kehityskohteeksi sen, että käärijä ei osaa umpioida pötkön päätä vaan pötkö suljetaan erillisillä tulppapaalulla - ja näin tehdään vielä noin 30 vuoden jälkeenkin!

Nyt heinätöissä Osmon lisäksi ovat Henri, Aino ja Alina.

Paaleja on tilallamme kääritty tuubiin jo 30 vuoden ajan. Tuubiin käärimisen hyötyjä on sen säästämä aika, vaiva ja säästetty muovin määrä kun muovia tulee vain paalun ympärille eikä päihin, kuten yksittäin käärittäessä. Vaikka käärintätekniikka ja kehityskohteet on pysyneet melko samoina artikkelin julkaisun jälkeen, yksi asia on kuitenkin muuttunut. Nyt heinätöissä Osmon lisäksi ovat myös Henri, Aino ja Alina. Töitä tehdään yhdessä!

1.7.2025 Halmaan 1. sato

Seuraava
Seuraava

Kesäterveiset